Realizat de Teamnet Dedalus, www.teamnet-dedalus.ro

0248-261108

CENTRALA   SPITAL

        Sfântul Spiridon a fost un simplu păstor din insula Ciprului. Încă din tinereţe era foarte smerit şi se îngrijea îndeosebi de ajutorarea săracilor. S-a însurat cu o creştină şi a avut o fiică, numită Irina. Când soţia sa a murit, el a îndurat văduvia cu răbdare. Pentru bunătatea şi curăţia inimii a fost rânduit episcop al Trimitundei din Cipru. Însă noua sa stare nu l-a făcut să-şi schimbe felul vieţuirii sale smerite. Tot el a tamaduit pe imparatul Constantin de o boala fara leac, dupa ce i s-a aratat in vis.

        Construirea spitalului din Racovita a inceput in anul 1892 si inaugurat in ziua de joi 17 noiembrie 1894. La solemnitate au participat organele din conducerea judetului si din minister.Cladirea a avut, de la inceput, un pavilion pentru boli interne,chirurgie si sala de operatie,un pavilion pentru boli contagioase, un pavilion pentru sala de consultatie,farmacie si administratie si un pavilion cu locuinta medicului. Constructor a fost antreprenorul italian Giovani Rosi, care a construit si spitalul judetean, cel nou din Campulung, in anul 1890.

        La terminare a fost dotat cu mobilier spitalicesc, instrumente medicale, ustensile pentru farmacie si echipament pentru 30 de paturi.Construirea acestui spital in Racovita a intampinat multe greutati, deoarece prefectul judetului Costache Crasan,hotarise sa se aleaga unul din satele Piscani,Valea Stanii si Racovita. I.A.Dobrovitz a insistat pe langa consiliul judetean si pe langa comisia care s-a deplasat la fata locului ca sa construiasca spitalul in Racovita,oferind gratuit terenul in suprafata de doua hectare din fata bisericii.

In sedinta consiliului judetean din 17 iulie 1892 s-a hotarit cu majoritate de 15 voturi ca spitalul sa fie construit in Racovita, motivind hotararea ca s-a oferit terenul gratuit si pozitia de centru a comunei.

In anul 1908 a trecut de la bugetul prefecturii la bugetul statului. Capacitatea de spitalizare s-a marit treptat la 50 de paturi, 60 de paturi si in prezent la 85 de paturi, cu perspectiva de dezvoltare. A fost reparat in mai multe randuri.In anul 1955 s-a introdus instalatie electrica cu uzina proprie, care dupa electrificarea comunei, s-a racordat la reteaua publica.

      De la infiintare si pana in prezent spitalul Racovita  a adus mari servicii pentru ingrijirea medicala a locuitorilor din comuna si imprejurimi. Personalul sau medical a luptat cu devotement la combaterea epidemiilor destul de frecvente in acele timpuri.

      La 20 ianuarie 1898, avea capacitatea de 30 de paturi, bolnavi internati 31, din care 15 femei si 16 barbati, cu urmatoarele boli: pelagra7, boala palustra 2, venerice 1, scabie 7, boli interne 5, boli chirurgicale 7, sifilis 2. Dieta zilei:dimineata lapte dulce , pranz supa de stelute si mancare de fasole verde, seara idem.

       In timpul razboiului mondial , pe timpul ocupatiei si cativa ani dupa aceia, au avut de infruntat cu epidemia de tifos exantamatic, febra tifoida si variola, cand si-a pierdut viata insusi medicul sef al spitalului, doctorul Alexandru Dumitrescu care s-a contaminat de la bolnavii pe care ii ingrijea.

      Din darea de seama a medicului primar al judetului Muscel pe anul 1919 cu privire la activitatea spitalului Racovita, extragem urmatoarele: bolnavi internati 1165, din care au iesit vindecati 952, iesiti nevindecati 23, morti 135, bolnavi ramasi in spital la sfarsitul anului, 14.Consultatiile s-au dat gratuit. Doctorul Alexandru Dumitrescu, medicul spitalului Racovita, medic distins si devotat in meseria lui, a murit facandu-si datoria .

      O statistica cu activitatea spitalului pe anul 1924: bolnavi internati 408, din care au iesit vindecati 399, decedati 9, consultatii date la bolnavi neinternati 2114. (Monit .Of.oct 1924).

     O alta statistica cu activitatea spitalului pe luna ianuarie 1943: capacitatea spitalului ,

50 de paturi , bolnavi internati 54, bolnavi iesiti 40, total zile de spitalizare 829 din care 52 in contul bolnavilor si 777 in contul statului; media zilelor de tratament pentru un bolnav 20,7. Starea bolnavilor la iesire :27 vindecati, 12ameliorati, 1 mort, 5 operatii mari. Cazurile de imbolnavire pe luna ianuarie 1943 din totalul de 40 de bolnavi: scarlatina 1, sifilis 9, reumatism si alte boli generale 2, boli nervoase 2, boli de cord si aparatul circulator 3, boli ale aparatului respirator 7, ficat si cai biliare 1, aparatul digestive 3, nefrite 1, avorturi 2, boli ale organelor de locomotive 4, accidente si violente 5, insotitori 1. (Bulet. de statistica med. si sanit. al Rom. ian 1943)

       Pana in anul 1949 spitalul Racovita a functionat cu un singur medic , un oficiant sanitar, doua surori medicale si un numar redus de personal administrativ. In prezent , are 85 de paturi, 5 medici, 1 farmacist, 1 chimista si sufficient personal mediu sanitar si administrativ.

      Spitalul are farmacie, laborator de analize, serviciu de radiologie  si aparatura medicala moderna.

      In anul 1968 au fost internati si tratati 2415 bolnavi totalizand 22180 zile de spitalizare. S-au tratat si 103 bolnavi la domiciliu. Laboratorul a efectuat in acest an 2554 analize medicale.